The batting average of a batsman for 20 innings is 35 and the difference b/w the
runs of best inning and worst inning is 50. If these two innings are not included the
average becomes 32 for 18 innings. The best score of the batsman is.
Correct
35*20 = 700.
Best(B) – Worst(W) = 50
700 – B – H = 18*32= 576. B+H = 124 and
B-H = 50. So B =87
Incorrect
35*20 = 700.
Best(B) – Worst(W) = 50
700 – B – H = 18*32= 576. B+H = 124 and
B-H = 50. So B =87
Question 2 of 25
2. Question
1 points
The average age of a class of 20 students is 12 years. Out of which one
student whose age is 10 year left the class and two new boys entered the class. The
average of the class remains the same and the difference between the ages of new
boys is 4 year. What will be the age of younger one .
Correct
240 – 10 + a+ b = 21 * 12
a+ b =22, a-b = 4. So, b= 9
Incorrect
240 – 10 + a+ b = 21 * 12
a+ b =22, a-b = 4. So, b= 9
Question 3 of 25
3. Question
1 points
The average marks secured by 15 students are 70 and later it was found
that one entry is wrong and 65 is written instead of 45. Find out he corrected
Correct
(15*70-65+45)/15
Incorrect
(15*70-65+45)/15
Question 4 of 25
4. Question
1 points
The average salary of all the workers in factory is 7000. The average salary of 9
mechanic is 5000 and for the rest of the workers it 4000. Find the total number of
workers in the factory.
Correct
Total workers T, so 7000*T = 9*5000 + (T-
9)*4000.
T = 3 so 3+9 =12
Incorrect
Total workers T, so 7000*T = 9*5000 + (T-
9)*4000.
T = 3 so 3+9 =12
Question 5 of 25
5. Question
1 points
The average age of a couple at the time of marriage was 20 years. After 8 years of
marriage they have a baby of 4 years old. Calculate the average age of the family
when the baby was born.
Correct
At the time of marriage H+W = 40. So when
baby was means means after 4 years from
their marriage
so (40+4+4)/3 = 16
Incorrect
At the time of marriage H+W = 40. So when
baby was means means after 4 years from
their marriage
so (40+4+4)/3 = 16
Question 6 of 25
6. Question
1 points
The average age of Husband and wife was 30yr, 4 yr ago. What will be their average
age at present ?
Correct
Avg of H and W age 4yr ago = 30
Present avg age of H and W = 30+4 = 34
Incorrect
Avg of H and W age 4yr ago = 30
Present avg age of H and W = 30+4 = 34
Question 7 of 25
7. Question
1 points
The average weight of 20 students is 60kg.If the weight of the teacher is added,
average is increased by 2kg.What was the teacher‟s weight ?
Correct
x/20 =60; x = 1200
x/21 = 62; x = 1302
1302 – 1200 = 102
Incorrect
x/20 =60; x = 1200
x/21 = 62; x = 1302
1302 – 1200 = 102
Question 8 of 25
8. Question
1 points
The average mark in 2 subjects is 35 and in three other subject is 40.Then find the average mark in all the five matches ?
Correct
x/2 = 35; x = 70
x/3 = 40; x = 120
5 sub avg = (70+120)/5 = 38
Incorrect
x/2 = 35; x = 70
x/3 = 40; x = 120
5 sub avg = (70+120)/5 = 38
Question 9 of 25
9. Question
1 points
The average height of 15 students is calculated as 75. But later it was found that the height of 1 student wrongly entered as 35 instead of 38 and another as 46 instead of 63.The correct average is
Among the three number the first is thrice the third number and second number is half of the first number. If the average of the three number is 65.8 then find the third number
Correct
Let third num = x, 1st numb = 3x, second no = 3x/2
[3x+(3x/2)+x] / 3 = 65.8
11x/2 = 197.4
X = (2×197.4) / 11 = 35.89
Incorrect
Let third num = x, 1st numb = 3x, second no = 3x/2
[3x+(3x/2)+x] / 3 = 65.8
11x/2 = 197.4
X = (2×197.4) / 11 = 35.89
Question 11 of 25
11. Question
1 points
The average weight of 3 students P,Q and R is 84kg.Anothe students S joins the group and the average becomes 80kg. If another man T whose weight is 3kg more than that of S, replaces P, then the average weight of Q,R,S and T becomes 79 kg then the weight of P is
The average of five number is 42 ,if one number is excluded the average become 35.The excluded number is
Correct
x/5=42=>42×5=210
x/4=35=>35X4=140
210-140=70
Incorrect
x/5=42=>42×5=210
x/4=35=>35X4=140
210-140=70
Question 20 of 25
20. Question
1 points
The average age of 30 students in a class is 20 years.The average age of 25 students is 15.What is the average age of remaining students
Correct
Incorrect
Question 21 of 25
21. Question
1 points
The average of nine number is x and the average of three of these is y,if the average of the remaining three is z,then
Correct
Incorrect
Question 22 of 25
22. Question
1 points
If a,b,c,d,e,f,g are seven consecutive odd number,their average is
Correct
Incorrect
Question 23 of 25
23. Question
1 points
The mean of 1,8,27,64,125………1728
Correct
Incorrect
Question 24 of 25
24. Question
1 points
4 years ago ,the average age of a family of 6member was 20 years.A baby having been born,the average age of the family is same today.The present age of the baby
Correct
Incorrect
Question 25 of 25
25. Question
1 points
Average of ten positive numbers is x.If each number is increased by 12% then x is incresed by